Telemetrie, een bewezen technologie

Het aanbod van telemetrie-oplossingen is de laatste jaren in de sector van de verhuur van bouwmaterieel sterk toegenomen. Deze technologie op basis van geolocatie en de overdracht van verschillende gegevens die op uw machines worden gemeten, is een onmiskenbaar voordeel. Het stelt u in staat om de investering te maximaliseren en de stilstand tijd van uw machines te minimaliseren. Uiteraard zal het rendement van de investering afhangen van de gekozen oplossing, alsook volgens de manier waarop deze gebruikt worden.

Oorspronkelijk werden de toestellen geïmplementeerd om de positie van de machines terug te vinden in geval van diefstal. Ze integreerden een GPS-chip  en een Simkaart om op specifieke tijdstippen gegevens te versturen.

Vandaag de dag zijn de prijzen democratischer geworden, de technologie heeft een lange weg afgelegd, veel fabrikanten integreren de telemetrie al vanaf de productie en er is een gevarieerd aanbod.

Aangezien de kosten drastisch zijn gedaald, zijn deze oplossingen niet langer uitsluitend voorbehouden aan internationale verhuurgroepen. Inderdaad, veel bedrijven van elke omvang maken nu gebruik van deze technologie.

Fabrikanten zoals JLG, Genie, Haulotte en Manitou integreren steeds vaker telemetrie-oplossingen in hun machines tijdens de productie. Ze bieden ook een eigen portaal aan voor de beheer van hun machines. Een paar jaar geleden hadden de fabrikanten elk hun eigen formaat, waardoor het gebruik van gegevens vervelend en duur was, maar dat is nu niet meer het geval. De AEMP (Association of Equipment Management Professionals) heeft gewerkt aan een standaard die het protocol standaardiseert om deze verschillende informatiestromen gemakkelijker te integreren.

De technologie is geëvolueerd en de verzamelde informatie gaat veel verder door u ook te voorzien van gegevens over machinegebruik, energieniveau, meterwaarden, foutcodes, …

Ofwel is de machine al uitgerust op het moment van aankoop, ofwel is het nodig om een extra toestel te plaatsen. Als er een extra toestel nodig is, zult u moeten kiezen of u het toestel wenst aan te kopen of te huren. In beide gevallen zult u moeten betalen voor de verwerking van de gegevens, dit kan worden gedaan het door de fabrikant geleverde web platform ofte door de gegevens te integreren in uw ERP-systeem.

Telemetrie is veel meer dan een trend, het is een must have geworden.

De voordelen zijn talrijk, enkele concrete gevallen van integraties:

  • Vermindering van de onderhoudskosten
    Stelt u zich de besparingen voor die u zou kunnen realiseren als uw ERP-systeem de tellerstanden van uw machines zou integreren om het geplande onderhoud aan te passen.
  • Kosten verlagen en facturering optimaliseren
    Dankzij de informatie over het machinegebruik die naar uw ERP-systeem wordt doorgestuurd, kunt u gemakkelijk het gebruik identificeren dat niet in overeenstemming is met de contractuele bepalingen. Dit zou u ook de mogelijkheid geven om overuren te factureren of om uw klant onmiddellijk te waarschuwen zodat hij zich aan de voorwaarden houdt zodat elk conflict vermeden kan worden.
In het begin hadden we op sommige machines een telemetriesysteem tegen diefstal geïnstalleerd. Vervolgens hebben we gekeken naar apparatuur voor lange termijn verhuur (vb: generatoren). Op basis van de administratieve kost voor het manueel verzamelen van meterwaarden hebben we de stap gezet. Dit betekent ontegensprekelijk een besparing voor de voorspelling van het onderhoud op de werf. Vandaag de dag is het ons doel om een probleem met een machine op afstand te kunnen identificeren zodoende de technicus met de juiste oplossing te kunnen sturen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verhoogt ook de klanttevredenheid.
Pascal AMELOOT
Owner - HUURLAND BV
Comments are closed.